DeltaServ

Gramy Bo Lubimy

Teraz jest Pn lis 25, 2024 8:00 pm

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Shoutbox

Autor Wiadomość
 Tytuł: Paranormal Activity 2
PostNapisane: So paź 30, 2010 12:20 am 
Admin CoD
Admin CoD

Gadu-Gadu: 0
[fragment recenzji]

"Paranormal Activity" było prawdziwym fenomenem. Wykorzystując wojerystyczne pasje widzów wychowanych na społecznościowych stronach internetowych, twórcy opowiedzieli bardzo prostą historyjkę o nawiedzonym domu. I widzowie w nią uwierzyli. Wraz z nowym reżyserem (autor oryginału, Oren Peli, jest tylko producentem) zmieniła się filozofia realizacji.

Od strony formalnej "Paranormal Activity 2" bardzo przypomina swego poprzednika. Znów mamy szczęśliwą rodzinkę, którą oglądamy przez pryzmat kamery wideo i kamer zamontowanych w domu przez ochronę. Z początku prawie nic się nie dzieje, szybko jednak tajemnicze zdarzenia zaczną niepokoić kolejnych członków rodziny. Dokładnie tak samo było w pierwszej części.

Zmianie uległa jednak strona fabularna. Podstawy "Paranormal Activity" były dość niejasne. Peli w zasadzie niczego nie wyjaśniał. Niby dowiadujemy się, że Katie (główna bohaterka oryginału) doświadcza niewytłumaczalnych zjawisk od dzieciństwa, ale na czym dokładnie one polegały, tego się nie dowiedzieliśmy. "Paranormal Activity 2" jest niemalże filmem towarzyszącym, w którym wyjaśniono wiele tajemnic oryginału. W ten sposób zmieniono jednak znacząco wymowę pierwszego filmu. "Paranormal Activity" pokazywało, do czego może prowadzić wściubianie nosa w sprawy, o których nie ma się zielonego pojęcia. Jednak z wydarzeń kontynuacji jasno wynika, że bohaterowie oryginału, Katie i Micah, nie mieli dużego wpływu na to, co się wydarzyło. Ich tragedia to konsekwencja cudzych poczynań. Osobiście bardziej podobała mi się idea oryginału, lecz nowe spojrzenie jest na swój sposób równie przerażające: z duchami jest jak z wypadkami, zawinić może ktoś inny, a my, nawet jeślibyśmy się bardzo starali, i tak ich nie unikniemy.

Jeśli chodzi o klimat, to "Paranormal Activity 2" trzyma poziom. Oczywiście podobnie jak w przypadku oryginału zabawa widzów zależeć będzie od ich zdolności do zawieszenia na czas seansu niewiary. Sceptycy co najwyżej mogą się pośmiać z paranormalnych manifestacji stworzonych przez twórców. Jednak tylko ci, którzy pozwolą sobie uwierzyć, że duchy i demony naprawdę istnieją, będą mogli przeżyć mrożące krew w żyłach chwile. A po powrocie do domu inaczej będą reagować na każdy przytłumiony dźwięk niewiadomego pochodzenia.

zrodlo: www.filmweb.pl

Jezeli chodzi o moje zdanie powiem tak. Bylem ostatnio na tym w kinie i uwazam ze film jest srednio dobry. Jedynka byla lepsza ale jezeli koncepcja pierwszej czesci sie podobala to polecam isc na drugo czesc mimo ze wedlug mnie jest troche gorsza.

http://www.forrestteam.dbv.pl/forum/index.php

Tytuł: Re: Paranormal Activity 2
PostNapisane: So paź 30, 2010 10:41 am 
05. Plutonowy
05. Plutonowy

Dziś jadę do kina. Zastanawiam się między pozycjami: PA2 i Piła VII. Wstępnie planowałem Paranormal... Oglądałem "jedynkę" i jak dla mnie była genialna. Teraz jednak coraz więcej skłania mnie do Piły. Joseph... tak szczerze proszę. Przestraszyłeś się choć trochę? ;p

Tytuł: Reklamy

PostNapisane: So paź 30, 2010 11:37 am 
Admin CoD
Admin CoD

Gadu-Gadu: 2470053
piła? przestałem oglądać na drugiej części, dajcie spokój... ;)

PostNapisane: So paź 30, 2010 4:27 pm 
09. Chorąży
09. Chorąży

Gadu-Gadu: 9461912
wyszla pila 3D :D

PostNapisane: So paź 30, 2010 5:35 pm 
HeadAdmin
HeadAdmin

co do tematu to pierwsza część filmu była zajebista :D

PW z prośbami o unbana ignoruję.

PostNapisane: N paź 31, 2010 11:24 am 
Admin CoD
Admin CoD

Vatron napisał(a):
Joseph... tak szczerze proszę. Przestraszyłeś się choć trochę? ;p

No nie powiem w jednym momencie nawet lekko podskoczyłem. Ale w 2 to jakieś jebniecie dziweku przychodzi w najmniej odpowiednim momencie cisza cisza a tu jeb :) Jak wrocisz z kina to napisz jak twoja wrazenia.

http://www.forrestteam.dbv.pl/forum/index.php

PostNapisane: N paź 31, 2010 11:40 am 
05. Plutonowy
05. Plutonowy

Więc... Byłem w kinie lecz jednak na pile. Film fajny. Ciekawe mordy, niezła fabuła. niestety nie wiem po jakiego grzyba ten film był w 3D... Była jedna scena, może dwie, które nadawały się na 3D... Lepsze wrażenia zrobiły na mnie reklamy w 3D:). Co do PA2 to na pewno niedługo obejrzę :D.

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]