DeltaServ

Gramy Bo Lubimy

Teraz jest N lis 24, 2024 12:35 pm

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Shoutbox

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowości Ze Świata Muzyki - cz. II
PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 9:37 am 
07. St sierżant
07. St sierżant

Gadu-Gadu: 0
Otóż i druga odsłona Muzycznych Newsów. Pomyślałem, że płyty wychodzą na tyle poooowooooliii, że pozwolę sobie umieszczać recenzje płyt ogólnie nowych ale i to pewnie zaraz zmienie :). Dziś akurat głównie rockowo, ale nie tylko. Zapraszam.

Recenzje

1. My Chemical Romance – The Black Parade --- Nadesłane przez Polisha

Data wydania: Październik 2006
Wytwórnia: Reprise Records
Długość: 52 minuty
Ocena wg Allmusic: 4/5

Otóż I ona, trzecia studyjna płytka My Chemical Romance. Czym jest? Według mnie to punkowy alt rock. Troszke indie, ale też z wpływami popowymi, hardcorowymi a nawet folkowymi. Czyli ogólnie misz masz , zupełnie jak Disturbed. Nie nadzwyczajny ale dobry wokal, gitarowe riffy, z jednej strony proste, a z drugiej zaskakujące. Do tego pojawiające się znikąd mini-solówki. No i melodyjność. Mimo względnej prostoty kompozycji muzyka ta niezwykle wpada w ucho i nastraja na pozytywny rozpierdol okolicy  Taki jakby Green Day ale dwie klasy wyżej pod względem inwencji i wykonania. Polecać.

Podsyłam: http://www.youtube.com/watch?v=EHIgNc_uEe0

Ocena wg Ace’a: 8.5/10

2. Lao Che – Prąd Stały/Prąd Zmienny

Data wydania: 1 marca 2010
Wytwórnia: Rockers Publishing
Długość: 60 minut
Ocena wg TerazRock: 3.5/5

Czwarty studyjny krążek Lao Che. Według mnie, to najambitniejszy polski zespół rockowy. Świetny pomysł z koncept-albumami. Dla tych co nie znają: polecam płytki Gusła, Powstanie Warszawskie i Gospel. Kolejną płytą Lao Che nie zawodzi. Utwory nie są może utrzymane w jakiejś ścisłej konwencji jak na Powstaniu Warszawskim ale, że się tak wyrażę, tytuł trochę naprowadza. Sporo ciekawych kombinacji z syntezatorkiem i różnymi dziwnymi dźwiękami. Ogólnie: Ace poleca.

Podsyłam: http://www.youtube.com/watch?v=KTintfV-VrE

Ocena wg Ace’a: 8/10

3. Buldog – Chrystus Miasta

Data wydania: 19 kwietnia 2010
Wytwórnia: wydanie własne
Długość: 61 minut
Ocena wg WP: pozytywna

Tutaj może słówko wyjaśnienia dla tych, którzy nie mają pojęcia co to za zespół. Otóż Buldog to formacja założona w 2004 przez Piotra Wieteskę, byłego basistę, a obecnie menedżera kultowego zespołu Kult. Wokal w Buldogu tradycyjnie objął Kazik przez co band stał się jego kolejnym side-projektem choć miał własny styl. Jednak płyta Chrystus Miasta jest pierwszą produkcją Buldoga bez Kazika. Wokal objął Tomasz Kłaptocz, były wokalista grupy Akurat. Płyta ta jest mieszanką rocka i funku, z ciekawą sekcją dętą i elementami tworzonymi na syntezatorach i scretchami. Jednak najciekawsze są teksty piosenek, wszystkie co do jednego są po prostu wierszami różnych polskich poetów z Miłoszem i Tuwimem łącznie. Dodanie ciekawego wokalu i dobrej muzyki tworzy płytę, nad którą dobrze się zastanowić. Dla mnie stanowi doskonały powód by zapoznać się z poezją, którą, nie oszukujmy się, z reguły gówniano się czyta. W formie rockowej jest zdecydowanie bardziej przystępna i trafna. Polecam.

Podsyłam: http://www.youtube.com/watch?v=MiJ6MFk4kfU

Ocena wg Ace’a: 9/10

4. Te-tris – Dwuznacznie --- nadesłane przez Prezesa

Data wydania: 9 września 2009
Wytwórnia: Reformat Records, Fonografika
Ocena wg Onet.pl: 4/5
Ocena wg Aktivist: 3.5/5

Drugi krążek Te-trisa. Wyprodukowany w dużej mierze przez OSTRego, który zresztą występuje w dwóch czy trzech kawałkach. Co powiem o samej muzyce? Bity monotonne, takie do jakich przyzwyczaił mnie polski hip hop. Teksty samego Te-trisa są jednak ciekawe i całkiem bystre i celne. Flow również nienajgorszy i dobrze, bo tekstami i flowem ratuje nienajlepszą muzyczną stronę płyty. Ale to w końcu nie bierze się z nikąd. Te-tris dwukrotnie był finalistą WBW, obecnie jest tam sędzią, zdobywał liczne nagrody na różnorakich konkursach. Od siebie dodam, że wkurza mnie ta tendencja u raperów do mówienia jak to oni otwierają głowy i zmieniają miasto itp itd. To jest do oceny innych. Płyta Te-trisa zaczyna się od tekstu, że oto płyta, na którą wszyscy czekają. Ode mnie od razu minus za to. Ale to akurat robi większość polskich raperów. Dla fanów polskiego HH polecam na pewno.

Podsyłam: http://www.youtube.com/watch?v=0vEhs2ZhbFY

Ocena wg Ace’a: 7/10

------------------------------------------------------

Już za tydzień (mniej więcej) kolejna dawka muzyki! Jeśli masz jakieś propozycje płyt do polecenia, koncertów wartych obejrzenia czy zespołów, o których mało kto słyszał to pisz PW do mnie lub do Robsona!

Tytuł: Re: Nowości Ze Świata Muzyki - cz. II
PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 3:30 pm 
09. Chorąży
09. Chorąży

Gadu-Gadu: 9461912
ahhh Piotr Wieteska i Kazik- dwaj najlepsi artysci wg mnie ^^

Tytuł: Reklamy

Tytuł: Re: Nowości Ze Świata Muzyki - cz. II
PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 5:02 pm 
Ace of Spades PL napisał(a):

4. Te-tris – Dwuznacznie --- nadesłane przez Prezesa

Data wydania: 9 września 2009
Wytwórnia: Reformat Records, Fonografika
Ocena wg Onet.pl: 4/5
Ocena wg Aktivist: 3.5/5

Drugi krążek Te-trisa. Wyprodukowany w dużej mierze przez OSTRego, który zresztą występuje w dwóch czy trzech kawałkach. Co powiem o samej muzyce? Bity monotonne, takie do jakich przyzwyczaił mnie polski hip hop. Teksty samego Te-trisa są jednak ciekawe i całkiem bystre i celne. Flow również nienajgorszy i dobrze, bo tekstami i flowem ratuje nienajlepszą muzyczną stronę płyty. Ale to w końcu nie bierze się z nikąd. Te-tris dwukrotnie był finalistą WBW, obecnie jest tam sędzią, zdobywał liczne nagrody na różnorakich konkursach. Od siebie dodam, że wkurza mnie ta tendencja u raperów do mówienia jak to oni otwierają głowy i zmieniają miasto itp itd. To jest do oceny innych. Płyta Te-trisa zaczyna się od tekstu, że oto płyta, na którą wszyscy czekają. Ode mnie od razu minus za to. Ale to akurat robi większość polskich raperów. Dla fanów polskiego HH polecam na pewno.

Podsyłam: http://www.youtube.com/watch?v=0vEhs2ZhbFY

Ocena wg Ace’a: 7/10

Jak to Prezes ma w zwyczaju musi coś wtrącić xD

Płyta zaczyna się od słów
"Witaj na albumie, na który nie spluniesz,
na który czeka podziemie i główny strumień"

Co w sumie jest prawdą gdyż 1 płyta Tetrisa wydana w 2004 roku i był to nielegal.
Dlatego też wiele osób ze środowiska hh czekało na płytę Tetrisa

Co do samych bitów to nie wszystkie są słabe, ale jakby tak bitami zajmował się Ostry albo dj Haem to była by zajebista płyta.
Moja ocena płytki 8.5/10 :P

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]