DeltaServ

Gramy Bo Lubimy

Teraz jest Pt lis 22, 2024 7:09 pm

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Shoutbox

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Muzyka i Piosenki
PostNapisane: N kwi 18, 2010 2:20 pm 
09. Chorąży
09. Chorąży

Gadu-Gadu: 9461912
Yo All!
Chciałbym dodać nowy temat-jak to forum :gathering: pokoj do dyskusji -
jak w temacie-piosenki i muzyka.
Ja mam dla Was pytanie-
Wasza ulubiona muzyka,ulubiony zespoli ulubiona piosenka.

A więc może ja zaczne ;p :
Muzyka-hard rock/rock/metal/heavy metal
zespol-Kult
piosenka-Ale w koło jest wesoło-Perfect.
U mnie jest tak, że ulubiony zespól nie należy do mojego ulubionego rodzaju muzyki, ulubiona piosenka nie jest śpiewana przez mój ulubiony zespól :P

Tytuł: Re: Muzyka i Piosenki
PostNapisane: N kwi 18, 2010 11:12 pm 
Admin CoD
Admin CoD

Gadu-Gadu: 9311300
Hmmm.. Troche trudne pytanie bo chyba nikt nie ma okreslonej ulubionej piosenki ;p no ale...

rodzaj muzyki- głównie electro-house ;p ale tez dobre disco-polo, hip-hop (ostr, gural, tede, GrubSon) psychorap (PFK :D ) rock (happysad) i ogólnie kazdego po trochu

ulubiony wykonawca- Paktofonika, HappySad, DJ Blend, David Guetta, Vavamuffin

ulubiona piosenka "Sen o Warszawie" Niemena, "Zanim pójdę" Happysadu, "Nikt tak pięknie" Gutka, "Złap za broń" 3-wymiar :)

Ciężko zprecyzować :)

Tytuł: Reklamy

PostNapisane: Pn kwi 19, 2010 9:00 am 
Muzyka: HH

Pare zespolów: Quiz, Zeus, Pezet (2 pierwsze plyty), Eldo, LBO, Looptroop, Collie Budds, Embee, Endefis, Hi Fi Banda, Karwan, Mucha, Obie Trice, The Jonesz i Wena ;)

Kawalki: za duzo by wymieniac

No i http://www.myspace.com/piboy1 :P

Ostatnio edytowano Wt kwi 20, 2010 10:17 pm przez piboy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn kwi 19, 2010 9:23 pm 
głównie hip-hop, czasami trance, house, reszty po trochę ;)

Paktofonika!! długo długo nic... Eldo, Pezet, Grubson, East West Rockers, obecna twórczość Rahima i Fokusa, ale to już nie to samo jak Paktofonika.. i OSTR

Paktofonika: Jestem Bogiem, Nie ma mnie dla nikogo, Dla pewnego swego

PostNapisane: N maja 02, 2010 10:24 pm 
07. St sierżant
07. St sierżant

Gadu-Gadu: 0
UUUUUAA - temat rzeka!

Ja napisze tak:

Gatunki

Metal: progressive, experimental, heavy, sludge, folk, power, trash, groove, nu, post, funk, core
Rock: grudge, alternative, post, neo, folk, psycho
Inne: hardcore, rapcore, troche poprocka, ambient, psybient, troche rapów, ska

Zespoly

Przede wszystkim TOOL czyli progressive metal, po prostu idealne teksty, jakby z mojej głowy czytane, do tego mocna psychodela, super muzyka, genialny wokal.

Dalej:

Za muzykę samą w sobie, kompozycje, riffy, melodie, wokale:

Perfect Circle
AC DC
Anathema
Angra
Avantasia
Bullet For My Valentine
Callisto
Deep Purple
Dragon Force
Dream Theater
Eric Clapton
Guns N' Roses
Iron Maiden
John Petrucci (patrz Dream Theater)
Led Zeppelin
Liquid Tension Experiment (patrz John Petrucci)
Metallica
Omega Massif
Opeth
Pantera
Pearl Jam
Puscifer
Rage Against The Machine
Red Hot Chilli Peppers
Red Sparowes
Rhapsody of Fire
Russian Circles
The Doors
Trivium
Yngwie Malmsteen

Te, które lubię za klimat, teksty, przesłanie, emocje które wzbudzają (łącznie z chęcią pogowania):

Perfect Circle
Alice In Chains
Anathema
Apocalyptica
Audioslave
Battle Of Mice
Biohazard
Bob Marley
Callisto
Coma
Cult Of Luna
Danzig
Deep Purple
Dragon Force
Dropkick Murphys
Drowning Pool
Editors
Elektryczne Gitary
Eminem
Faith No More
Finntroll
Godsmack
GNR
Ill Nino
Iron Maiden
Isis
Japandroids
Jesus Lizard
Joy Division
Kasabian
Kazik
Korn
Korpiklaani
Kult
Lao Che
Limp Bizkit
Lipali
Liquid Tension Experiment
Metallica
Murderdolls
Neurosis ! ! !
New Order
Nightwatchman
Nirvana
Offspring
Omega Massif
Opeth
Pearl Jam
Pink Floyd
Puscifer
Queen
Rage Against The Machine
Red Sparowes
Reel Big Fish
Rhapsody of Fire
Rosetta
Russian Circles
Sepultura
Smashing Pumpkins
Tarja Turunen
Temple Of The Dog
The Black Heart Procession
The Doors
The Good, the Bad and the Queen
The Gutter Twins
The Mars Volta
Thin Lizzy
Tribes of Neurot
Turisas
Verve
Within Temptation

To tak w skrócie :D

Ogólnie staram się mieć szerokie horyzonty, słucham od OSTR po ciężkie gówna typu Sepultury, od ska po sludge metal, od starego rocka po industrial

PostNapisane: Pn maja 03, 2010 11:21 am 
07. St sierżant
07. St sierżant

Nie.

Nie znosze techno i jego odmian (tak jakby mogły być jakieś realne odmiany napierdalania młotkiem), dla mnie to jest gówno a nie muzyka. Dodam, że ja na METRONOMIE na kompie robię bity, które z powodzeniem można zapuszczać w klubach. I robię je dla funu w 30 sekund. Więc coś co laik robi w 30 sekund dla jaj nie wymaga żadnej umiejętności i skilla, żadnego wyczucia rytmu bo wszystko robi maszyna, melodie są monofoniczne, na jedno tupnięcie, a co gorsza, tempo 95% techniaw jest IDEN-KURWA-TYCZNE i napierdala kolo 80-90 na minute. W tym nie ma duszy.

Niespecjalnie lubię rapy, z podobnych powodów. Wiem, że są rapy i rapy i są Wilki mówiące o JP i jest OSTR. Ale ogólnie w większości rapów, i polskich i hamerykańskich jest słaby bit. Co do flowu raperów, cóż, dla mnie samo rapowanie to taki upośledzony śpiew bo ma więcej wspólnego z mówieniem i też w moim odczuciu wymaga mniejszych umiejętności bo nie wymaga modulacji głosu, trafiania w dźwięki, żadnych growli, squili, screamo, tenorów, altów, vibrato, dwugłosów, no nie ma w tym prawie nic. Rapy są dobre o tyle, że dobrze przemawiają do słuchacza, łatwo przekazać to co się ma do powiedzenia (jak się ma oczywiście). Niektórzy raperzy na szczęście pamiętają o czymś takim jak PRZESŁANIE i DOBRY TEKST (ukłon do Piboya :) )

NIE KOMENTUJE nawet chujowej muzyki która jest propagowana przez radio i MTV i inne chujowe VIVY (nie oglądam tv ogólnie). Wszystkie Justiny Biebery, Keeshe, Rihanny, Katie jakieśtam, wszystkie te jebane czarne Akony, Seale, Kanye, Snoopy i inne badziewia mnie mierzą. Nie uważam tego gówna nawet za muzykę. To już Bill Hicks mówił w 1992 roku, a wtedy muzyka była na 3 razy lepszym poziomie niż teraz, że dążymy do zeszmacenia. Muzyka jest coraz gorsza, ogłupia nas. Zaczyna się od Good Charlotte i MC Hammera, który JEST GÓWNEM, a teraz po 20 latach JEST KLASYKIEM, a kończymy na Keeshy i Gadze, które są niewarte komentarza. Jeszcze 20 lat temu artyści ćpali by mieć inspiracje, najlepsze kawałki wymyślali najebani heroiną, nażarci grzybami, spaleni kilogramami zioła. Wtedy powstawały Stairway to Heaven, Another Brick in the Wall, Bohemian Rhapsody i dobrze, bo przynajmniej tworzyli muzyke z serca, coś nią przekazywali, zarówno sam przekaz jak i gigantyczne emocje. Teraz muzyka to gówno. Zarówno od strony czysto muzycznej (czy ktoś wie co to znaczy dynamika muzyczna? raczej nie, bo od 20 lat nie widzi się jej w mainstreamie), przekazowej (rara, o lala - co to kurwa jest; parasolka olka olka o o o - a to?) jak i emocjonalnej (emocji pod tytulem: mam ochote pokręcić dupą, sorry, ale nie liczę). Jeśli za 20 lat Rihanna będzie klasykiem to ja uciekam na Vunuatu.

Następnie: nie znosze tak zwanego (przeze mnie) shit metalu. Czyli po prostu napieprzania 5 powerchordów na krzyż, perkusja po prostu daje tempo, bas jedzie za gitarą, a wokalista myśli, że metal osiąga się wtedy gdy się pseudogrowluje i drze ryj o śmierci. To nie jest metal - wybijcie sobie to z głowy i nie porównujcie tego do Iron Maiden czy w ogóle do Toola.

Nie lubie ogniskowych piosenek, szantów itp. Powód: są zbyt proste. Kumpel ma książeczkę 97 szantów, w całej książeczce występuje 5 (słownie pięć) akordów, a w żadnym kawałku nie ma więcej niż 3. Aczkolwiek na ogniskach mają spoko klimat, i zawsze te 3 razy w roku można pośpiewać o szumiących kniejach.

To tyle w SKRÓCIE. Te zespoły, które powypisywałem to też te najczęściej słuchane, bo wiadomo, że czasem łapię fazę i słucham czegoś innego cały dzień, a nie będę wypisywał zespołu, którego słucham dla dwóch kawałków.

Elo

PostNapisane: Pn maja 03, 2010 8:34 pm 
Admin CoD
Admin CoD

Pozwole sobie skomentować wypowiedź Ace'a. Otóż nawet nie wiedziałem że są takie gatunki muzyczne jakie wymieniłeś, ba! nawet nigdy nie słyszałem o takich wykonawcach jakich (w większości, nie mówię o wszystkich) podałeś. Sprzeczał się z Tobą nie będę w kwestii czy "dzisiejsza" muzyka to gówno czy nie gdyż jeśli ludzie nie chcieli by jej słuchać to by sie nie tworzyła. Jedni uważają że Gaga jest super, inni że PFK (m.in. ja) to kwintesencja psychorapu. Każdy ma swoje zdanie, każdy ma swój gust :) Idąc dalej- w MTV jest tyle muzyki co w Familiadzie śmiesznych żartów :)

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 9:18 am 
07. St sierżant
07. St sierżant

Nie zgodze się tylko z "gdyby sie nie podobała to by jej nie tworzono". Właśnie myk w tym, że na każdej stacji leci to samo, z każdej strony bombardują Cię Lady Gagą, chcąc nie chcac znasz te kawałki, chociaż pobieżnie. Nawet ja znam tekst Pokerface. I właśnie w tym myk.
Nie masz wyboru, wszędzie leci dokładnie ta sama muzyka. Wg mnie czasy gdy tworzono to na co był popyt minęły, teraz to producenci muzyczni, powoli, powoli od jakiś 20 lat kształtują gust odbiorców. Najpierw trafiają w młodych w wieku 12 lat, dają im Hanne Montane i innych Justinów Bieberow tak by potem majac 16 z otwartymi rekami przyjeli Lady Gage bo do tego czasu zaaplikowano im tyle chujowej muzyki ze na prawde wydaje im sie ze ja lubia.

Ludzie sie nie zmieniają. Zobacz, że 40 lat temu 90% sluchalo rocka, a teraz 90% slucha Lady Gagi. Ludzie sie nie zmieniaja, gdyby mieli jakis wybor to by sie nagle okazalo, ze ten slucha jazzu, ten rapu, ten metalu itp itd.

A teraz dochodzi do tego, że jak na rynku pojawia się Rihanna to wszyscy mówią "no, ona to sie zna, nie to co ci młodzi, ona ma marke, klase, doświadczenie, same sukcesy na koncie". Wszyscy otwierają ręce do czegoś czego 10 lat temu nawet by nie dotknęli. Ale przez te 10 lat krok po kroczku byli przyzwyczajani do takiej muzyki. Gdyby nagle wszystkie stacje zaczęły powoli zmierzać w kierunku metalu, to za 15 lat też każdy by kochał Behemotha mimo, że dziś rzyga na myśl o sluchaniu darcia ryja.

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 4:34 pm 
Admin CoD
Admin CoD

W sumie masz racje, mass media kształtują "nasze" upodobania. Tyle że wiesz, leci taki Sean Paul i nie wszystkim wpadnie w ucho, nie każdemu sie podoba. Jadnym tak, drugim podoba się właśnie ta Lady Gaga- a obojga artystów mozna zobaczyć praktycznie codziennie czy to w TV czy posłuchać na jakiejś radiostacji. Czyli aż tak otumanieni ludzie nie są (przynajmniej nie wszyscy) :P Pozostaje tylko nadzieja że każdy będzie miał jakiś wysublimowany smak względem muzyki i zachwycał się tym co lubi a nie tym co podsuwa mu medium w kształcie TV, Internet, radio.

A jeszcze jedno, co do Twojej pierwszej dłuższej wypowiedzi- nie każdy musi lubić jakieś finezyjne melodie, pełne tych wszystkich określeń które wymieniłeś powyżej. Ja np lubie electro-house. Muzyka prosta, można powiedzieć że bez przekazu (no bo jaki tam przekaz skoro słów nie ma) ale powoduje coś że żyć chce. Lubie też PFK i HappySad. Co do paktofoniki może nie ma aż takiej melodyjności jak u HappySadu, ale są teksty które trafiają do ludzi, do nastolatków. I Magik czy Fokus nie śpiewają że wszystko jest uzależnione od pieniędzy itd, nie śmierdzi tam komercją. Teksty o życiu, o sytuacjach które każdy może znaleść w swojej egzystencji, o tym że człowiek jest wartością a nie produktem na sprzedaż. Sztuka dla sztuki.

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 4:36 pm 
zgadzam się w 100% o Paktofonice. ona na zawsze pozostanie w historii polskiego hip-hopu i będę słuchał do końca życia ;)

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 7:29 pm 
07. St sierżant
07. St sierżant

Paktofonike i Magika zawsze szanowałem więc chill :)

Ja wiem, że nie chodzi o wysublimowanie, to jest już mój gust, też czasem słucham prostej muzyki. Ja tylko uważam, że nawet jak prosta, to powinna jednak jakiś wkład mieć. Nikt nie broni grać melodii techno na gitarach :) Dobra, żart :)

Znaczy... da sie tak, sam gram explosion czasem albo mortal kombat (<3) ale nvm.

Chodzi mi raczej o to, że jednak jesteś otoczony muzyką, której nie da się nazwać inaczej jak gównianą (słowa OSTRego) i nawet jak Ty wybierasz Magika nad Wilka czy Firme (plus) to nie znaczy ze 90% ludzi nie zrobi inaczej i to nie dlatego, że lubią firmę (niech będzie), ale dlatego, że tym są bombardowani.

Ja np. nie słucham muzyki bo słuchają tak moi znajomi, bo leci w radiu, bo jest znana czy coś takiego. Muzyka moja i mojej dziewczyny, czyli najblizszej mi osoby, pokrywają się w 20% moze. Moja i moich powiedzmy 3 najbliższych ziomkow najwyżej po 50%. Wiadomo, że każdy słucha tego co lubi. Ja tylko uważam, że media są w tym cholernie stronnicze. Nie ma stacji radiowych czy telewizyjnych, które puszczają metal, starego rocka, bluesa, jazz, funk, rege, ska czy dowolny z milionow innych gatunkow. Jest 200 stacji puszczajacych Rihanne, jedno Antyradio ktore testuje mlode i z reguly slabe jeszcze zespoly i Radio Maryja dajace muzyke klasyczna ale no... Radio Maryja.... :)

Co do wysublimowania jeszcze: zmienisz podejscie jak na czyms grac zaczniesz :) po prostu wyrobi Ci sie sluch i dostrzerzez glebie i barwy dzwiekowe setek zespolow. Żeby nie bylo! Slucham Biosphere, ktore jest w 100% elektroniczne i bez tekstow i jest gatunkiem ambient. Po prostu oni, mimo ze na konsolkach i kompach, robia ladne kompozycje, bawia sie barwa i brzmieniem, mimo ze melodie maja proste. Ale 3 lata temu bym tego nie docenil pewnie.

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 9:27 pm 
07. St sierżant
07. St sierżant

Trzeba być wszechstronnie wykształconym :)

Ogólnie zauważyłem, że na studiach technicznych jest dużo osób muzykujących. W mojej grupie z 23 osób łącznie ze mną w muzykę bawi się 7 osób. :)

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 9:59 pm 
Admin CoD
Admin CoD

Antyradia ani Radia Maryja nie słucham ale czasem lookne na RebelTV (czy jakoś tak)- tam grają (chyba) rocka. Muzyka fajna, miła dla uszu.
Ale widze że dochodzimy do tego samego wniosku- każdy jest swoistym indywiduum, każdy ma swój gust, każdy ma swoje zamiłowanie. Jedni od muzyki oczekują więcej, inni mniej. Można powiedzieć że Ace jest tym zaawansowanym :) Bardzo fajnie że możemy sobie tak podyskutować :P

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 10:45 pm 
07. St sierżant
07. St sierżant

Proca. Muzyka ma w końcu służyć wywoływaniu emocji :)

PostNapisane: Pt maja 07, 2010 3:40 pm 
13. Kapitan
13. Kapitan

Ja się mogę pod upodobania Ace'a podczepić, części nie znam z tego co wypisałeś, ale te które znam grają "słuszną" muzykę. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]