Otóż i druga odsłona Muzycznych Newsów. Pomyślałem, że płyty wychodzą na tyle poooowooooliii, że pozwolę sobie umieszczać recenzje płyt ogólnie nowych ale i to pewnie zaraz zmienie :). Dziś akurat głównie rockowo, ale nie tylko. Zapraszam.
Recenzje1. My Chemical Romance – The Black Parade --- Nadesłane przez PolishaData wydania: Październik 2006
Wytwórnia: Reprise Records
Długość: 52 minuty
Ocena wg Allmusic: 4/5Otóż I ona, trzecia studyjna płytka My Chemical Romance. Czym jest? Według mnie to punkowy alt rock. Troszke indie, ale też z wpływami popowymi, hardcorowymi a nawet folkowymi. Czyli ogólnie misz masz , zupełnie jak Disturbed. Nie nadzwyczajny ale dobry wokal, gitarowe riffy, z jednej strony proste, a z drugiej zaskakujące. Do tego pojawiające się znikąd mini-solówki. No i melodyjność. Mimo względnej prostoty kompozycji muzyka ta niezwykle wpada w ucho i nastraja na pozytywny rozpierdol okolicy Taki jakby Green Day ale dwie klasy wyżej pod względem inwencji i wykonania. Polecać.
Podsyłam:
http://www.youtube.com/watch?v=EHIgNc_uEe0Ocena wg Ace’a: 8.5/10
2. Lao Che – Prąd Stały/Prąd ZmiennyData wydania: 1 marca 2010
Wytwórnia: Rockers Publishing
Długość: 60 minut
Ocena wg TerazRock: 3.5/5Czwarty studyjny krążek Lao Che. Według mnie, to najambitniejszy polski zespół rockowy. Świetny pomysł z koncept-albumami. Dla tych co nie znają: polecam płytki
Gusła,
Powstanie Warszawskie i
Gospel. Kolejną płytą Lao Che nie zawodzi. Utwory nie są może utrzymane w jakiejś ścisłej konwencji jak na Powstaniu Warszawskim ale, że się tak wyrażę, tytuł trochę naprowadza. Sporo ciekawych kombinacji z syntezatorkiem i różnymi dziwnymi dźwiękami. Ogólnie: Ace poleca.
Podsyłam:
http://www.youtube.com/watch?v=KTintfV-VrEOcena wg Ace’a: 8/10
3. Buldog – Chrystus MiastaData wydania: 19 kwietnia 2010
Wytwórnia: wydanie własne
Długość: 61 minut
Ocena wg WP: pozytywnaTutaj może słówko wyjaśnienia dla tych, którzy nie mają pojęcia co to za zespół. Otóż Buldog to formacja założona w 2004 przez Piotra Wieteskę, byłego basistę, a obecnie menedżera kultowego zespołu Kult. Wokal w Buldogu tradycyjnie objął Kazik przez co band stał się jego kolejnym side-projektem choć miał własny styl. Jednak płyta Chrystus Miasta jest pierwszą produkcją Buldoga bez Kazika. Wokal objął Tomasz Kłaptocz, były wokalista grupy Akurat. Płyta ta jest mieszanką rocka i funku, z ciekawą sekcją dętą i elementami tworzonymi na syntezatorach i scretchami. Jednak najciekawsze są teksty piosenek, wszystkie co do jednego są po prostu wierszami różnych polskich poetów z Miłoszem i Tuwimem łącznie. Dodanie ciekawego wokalu i dobrej muzyki tworzy płytę, nad którą dobrze się zastanowić. Dla mnie stanowi doskonały powód by zapoznać się z poezją, którą, nie oszukujmy się, z reguły gówniano się czyta. W formie rockowej jest zdecydowanie bardziej przystępna i trafna. Polecam.
Podsyłam:
http://www.youtube.com/watch?v=MiJ6MFk4kfUOcena wg Ace’a: 9/10
4. Te-tris – Dwuznacznie --- nadesłane przez PrezesaData wydania: 9 września 2009
Wytwórnia: Reformat Records, Fonografika
Długość: 61 minut
Ocena wg Onet.pl: 4/5
Ocena wg Aktivist: 3.5/5Drugi krążek Te-trisa. Wyprodukowany w dużej mierze przez OSTRego, który zresztą występuje w dwóch czy trzech kawałkach. Co powiem o samej muzyce? Bity monotonne, takie do jakich przyzwyczaił mnie polski hip hop. Teksty samego Te-trisa są jednak ciekawe i całkiem bystre i celne. Flow również nienajgorszy i dobrze, bo tekstami i flowem ratuje nienajlepszą muzyczną stronę płyty. Ale to w końcu nie bierze się z nikąd. Te-tris dwukrotnie był finalistą WBW, obecnie jest tam sędzią, zdobywał liczne nagrody na różnorakich konkursach. Od siebie dodam, że wkurza mnie ta tendencja u raperów do mówienia jak to oni otwierają głowy i zmieniają miasto itp itd. To jest do oceny innych. Płyta Te-trisa zaczyna się od tekstu, że oto płyta, na którą wszyscy czekają. Ode mnie od razu minus za to. Ale to akurat robi większość polskich raperów. Dla fanów polskiego HH polecam na pewno.
Podsyłam:
http://www.youtube.com/watch?v=0vEhs2ZhbFYOcena wg Ace’a: 7/10
------------------------------------------------------
Już za tydzień (mniej więcej) kolejna dawka muzyki! Jeśli masz jakieś propozycje płyt do polecenia, koncertów wartych obejrzenia czy zespołów, o których mało kto słyszał to pisz PW do mnie lub do Robsona!